RA PSK realizuje s podporou EÚ zatiaľ dva projekty

02.02.2005 Celý región

Rozvojová agentúra Prešovského samosprávneho kraja (RA PSK) v Prešove pracuje momentálne na bezmála 40 aktivitách spojených s realizáciou, so schvaľovaním al...
Rozvojová agentúra Prešovského samosprávneho kraja (RA PSK) v Prešove pracuje momentálne na bezmála 40 aktivitách spojených s realizáciou, so schvaľovaním alebo s vypracovaním projektov na čerpanie zdrojov Európskej únie. Konštatoval to na tlačovej konferencii v Prešove 26. januára jej riaditeľ Artúr Benes.

Do konca tohoročného polroka ukončia realizáciu dvoch projektov s celkovým schváleným rozpočtom asi 143 tisíc eúr. Výsledkom prvého ako pilotného projektu má byť odovzdaná stavebná projektová dokumentácia na rekonštrukciu a zabezpečenie energetickej efektívnosti vybraných deviatich zdravotníckych, sociálnych a iných zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK. Druhý realizuje RA spolu s Prešovskou regionálnou komorou Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory. Zameraný je na posilňovanie zamestnateľnosti mladých uchádzačov o prácu a žien vracajúcich sa na trh práce.
Všetky ostatné projekty sú buď vo fáze schvaľovania alebo prípravy.
Veľký záujem prejavili samosprávy obcí o spoluprácu na príprave projektov v rámci Operačného programu Základná infraštruktúra. Napokon sa RA podieľala na príprave projektov s obcami Brekov, Šarišské Jastrabie, Kladzany, Krásna Lúka, Juskova Voľa a Malá Domaša. Väčšina z nich má rozpočet vyše 11 miliónov Sk.
Benes povedal, že RA má cenník na poskytované služby či pre PSK, samosprávy obcí, alebo podnikateľské subjekty. Za vypracovanie projektu si účtujú od 15 do 30 tisíc Sk.
RA má do 30. júna 2005 prejsť transformáciou. Založili ju v roku 2003 ako príspevkovú organizáciu PSK, no krajské zastupiteľstvo schválilo v decembri 2004 jej transformáciu na Agentúru regionálneho rozvoja PSK. Ide o združenie právnických osôb, zatiaľ PSK a Prešovskej univerzity v Prešove. Hlavným cieľom je vytvoriť z nej organizáciu, ktorú možno zaradiť do integrovanej siete rozvojových agentúr SR.
(jj)
 

Vyberte región